خرما و التهاب روده
توضیحات:
-
به نام خدا
بیماری التهاب روده یکی از بیماریهایی است که عملکرد روده را مختل میکند. برای درمان یا پیشگیری از ادامه روند بیماری پزشکان روشهای گوناگونی را پیشنهاد میکنند. یکی از این روشها تغییر یا افزودن برخی مواد خوراکی به رژیم غذایی است. انواع خرما با خواصی که دارد یک افزودنی مجاز و با خاصیت درمانی برای بیماری التهاب روده است که در ادامه به معرفی یکی دیگه از خواص خرما یعنی اثرات خرما بر التهاب روده میپردازیم.
اثرات خرما بر التهاب روده و شناخت دلایل آن
برای بیماری التهاب روده علل مشخصی معرفی نشده است. در ابتدا گمان بر این بود که به دلایل خود ایمنی به وجود میآید، اما در تحقیقات بعدی این نتایج به دست آمد که امکان التهاب روده براثر حمله سیستم ایمنی بدن به باکتریهای مفید و غذای درون روده وجود دارد. ازآنجاییکه پزشکان به بیماران پیشنهاد میکنند که خرما را به رژیم غذایی خود بیفزایند؛ به بررسی نقش این ماده غذایی در کنترل روند بیماری پرداختهایم.
خرما موجب خفیف شدن علائم بیماری التهاب روده
این بیماری مشابه بیماریهای دیگر با علائم و نشانههایی همراه است. علاوه بر آن روند این بیماری بهصورت سینوسی پیش میرود. تحمل این نشانهها علاوه بر دردناک بودن عوارض دیگری را نیز برای بدن خواهد داشت. علائم به شرح زیر است:
- اسهال؛ یکی از خواص خرما کنترل و جلوگیری از به وجود آمد این عارضه است. خرما سرشار از پتاسیم بوده و این ماده اسهال را درمان میکند. متأسفانه اسهال آب و املاح موردنیاز بدن را دفع کرده و فرد را دچار مشکلات ثانویه خواهد کرد که خرما برای جبران املاح ازدسترفته نیز بسیار کارآمد است.
- کاهش وزن؛ این عارضه میتواند به دلیل عدم جذب مواد از رودهها یا اسهال باشد. با توجه به خواص خرما برای هر دو مورد نقش درمانی دارد. خرما با داشتن مواد مغذی و املاح موردنیاز بدن میتواند مواد موردنیاز را برای فرد تأمین کند و از ضعف و بیحالی ناشی از کاهش وزن شدید جلوگیری خواهد کرد.
- کاهش اشتها؛ کاهش اشتها علاوه بر اینکه کاهش وزن و آسیب به بافت معده را حادث میشود، میتواند باعث ضعف و کاهش دریافت مواد مغذی بدن نیز شود. خرما حجم کمی دارد، اما در همین حجم کم سرشار از مواد مغذی و املاح معدنی موردنیاز بدن است. پس مصرف خرما عوارض تاشی از کماشتهای را کاهش میدهد.
- کمخونی؛ کمخونی میتواند ناشی از اسهالهای خونی در حین بیماری باشد. خرما علاوه بر کنترل و کاهش اسهال در فرد، میتواند کمبود آهن را نیز جبران کند؛ چراکه میوه نخل سرشار از آهن است.
- درد؛ تحمل درد ناشی از التهاب روده ممکن است سخت و عذابآور باشد. طی تحقیقات انجامشده نتایج جالبی از اثرات کاهش درد خرما بهدستآمده است.
خرما با خاصیت ضدالتهابی
خرما یکی از خوراکیهای سرشار از آنتیاکسیدان است. یکی از آنتیاکسیدانهای مؤثر در کاهش اثر التهاب روده فنولیک اسید خواهد بود. این آنتیاکسیدان به ماده ضدالتهاب معروف است و میتواند عوارض ناشی از التهاب و خونریزی روده را کاهش دهد.
حفظ سلولهای روده از آسیب احتمالی
طی تحقیقات انجامشده یکی از دلایلی که سیستم ایمنی به بافت روده حمله میکند، آسیب رادیکالهای آزاد به سلولهای روده است. یکی دیگر از اثرات خرما بر التهاب روده حفظ سلولهای روده از تأثیر این رادیکالهای مضر خواهد بود. خرما با بهرهگیری از خواص آنتیاکسیدانها محافظ قدرتمند سلولهاست.
خرما مانع ایجاد یبوست
یکی از مشکلاتی که بیماران مبتلابه التهاب روده درگیر آن هستند یبوست ناشی از تنگ شدن روده و مسدود شدن آن است. خرما فیبر کافی و قابلهضمی را برای بدن فراهم میکند و بافت مواد دفعی را نرم کرده و مانع از یبوست و مشکلات ناشی از آن میشود. علاوه بر آن خرما حاوی فیبرهای محلول است این فیبرها به جذب آب در دستگاه گوارش کمک خواهد کرد و از این طریق هم ریسک ابتلا به یبوست را کاهش میدهد.
خرما ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد
یکی از نگرانیهای بیماران مبتلابه التهاب روده درگیر شدن با سرطان روده بزرگ خواهد بود. خرما نقش مؤثری در بهبود عملکرد روده داشته و ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان کولورکتال را کاهش خواهد داد.
حفظ باکتریهای مفید روده
مشکلات ثانویهای که التهاب روده ایجاد میکند حمله سیستم ایمنی بدن به باکتریهای مفید روده است که منجر به عدم جذب برخی مواد مفید و موردنیاز بدن خواهد شد. خرما به رشد باکتریهای مفید روده کمک شایانی میکند.
رژیم غذایی کمچرب پیشنهادی برای درمان
اغلب پزشکان به بیماران التهاب روده پیشنهاد میکنند رژیم غذای را انتخاب کنند که چربی کمی را شامل شود. خرما عاری از کلسترول است و چربی کمی دارد پس میتواند انتخاب هوشمندانهای برای افزودن به رژیم غذای درمانی باشد.
کاهش عوارض بعد از بیماری
احتمال اثر سو بر دیگر اندامهای فرد در صورت ابتلا به التهاب روده وجود دارد.یکی از اثرات خرما بر التهاب روده کاهش عوارض ثانویه این بیماری است. روش عملکرد خرما به شرح زیر است:
- مشکلات پوستی؛ فردی که دچار التهاب روده است، میتواند به دلایل گوناگونی اعم از اسهال، عدم دفع صحیح مواد غیرضروری و کمخونی دچار آسیبهای پوستی یا کاهش کیفیت سلامت در پوست شود. خرما سرشار از ویتامین D و C است که این ویتامینها نقش مؤثری در تقویت پوست و انعطافپذیری بیشتر آن خواهند داشت.
- التهاب چشم؛ یکی از عوارض التهاب روده، التهاب چشم است که خرما با بهرهگیری از خواص ویتامین A هم بهسلامت چشمها کمک کرده و هم التهاب آن را کاهش میدهد.
- از دست دادن بافت استخوانی؛ خرما جز معدود مواد خوراکی است که در ترکیبات خود منگنز، مس، سلنیوم و منیزیم دارد. این مواد از سلامت و استحکام استخوان حفاظت کرده و به رشد آنها کمک میکند.
احتیاط در مصرف خرما
یکی از نکاتی که پزشکان برای داشتن رژیم غذایی مفید به آن اشاره میکنند. انتخاب غذاهایی است که سولفور کمتری دارند. با مصرف خرما و آزادسازی سولفور احتمال تولید گاز افزایشیافته و به بافت رودههای ملتهب آسیب وارد میشود. پس حتماً برای مصرف خرما با پزشک خود مشورت کنید.