خواص سرکه خرما
توضیحات:
-
به نام خدا
سرکه از جمله مواد خوراکی است که از دیرباز مورد مصرف ایرانیان قرار گرفته است. این ماده خواص و انواع مختلفی دارد. یکی از قدیمیترین روشهای فرآوری سرکه مربوط به سرکه خرماست که متأسفانه امروزه مصرف آن کاهش چشمگیری داشته است. در ادامه به معرفی خواص سرکه خرما و نحوه فرآوری آن میپردازیم.
خواص سرکه خرما و روش ساخت آن
قبل از آن که به خواص سرکه خرما بپردازیم به توضیح مختصری از نکات تولید آن خواهیم پرداخت. برای تهیه سرکه خرما بهتر است از خرماهای خشک و بدون شهد استفاده کنید. به این خاطر که رطوبت خرما کیفیت سرکه را کم خواهد کرد و باعث ایجاد کپک خواهد شد. توجه کنید که شیرینی خرما باعث افزایش سرعت فرآوری سرکه میشود و بهتر است که خرماهای شیرینتر را انتخاب کنید.
برای تهیه خرما ظرف مورد نظر را کاملاً از چربی و آلودگیها پاککنید. بعد از آن خرماهای سالم را از خرماهای ترش شده یا کپک زده جدا کرده و خرماهای سالم را برای تهیه سرکه در ظرف بریزید. بهتر است از ظروف پلاستیکی PVC برای تهیه سرکه استفاده نکنید چرا که از کیفیت سرکه کم خواهد کرد.
معرفی خاصیتها و کاربردهای سرکه خرما
سرکه خرما همانند میوه آن دارای خواص متفاوت درمانی و حفظ سلامتی است. در ادامه به معرفی این خواص خواهیم پرداخت.
رفع ترش کردن معده
برخی افراد از ترش کردن معده بعد از مصرف مواد غذایی رنج میبرند. این عامل به دلیل ایجاد اختلال در دریچه بین مری و معده به وجود میآید که نتیجه آن ورود اسید معده به ابتدا مری است که فرد را دچار ترش کردن معده میکند. با مصرف سرکه خرما عضله این بخش قویتر شده و این عارضه را رفع خواهد کرد.
کاهش وزن با سرکه خرما
سرکه خرما حاوی اسید استیک است و در صورتی که قبل از غذا به میزان کممصرف شود مانع تجزیه نشاسته و جذب آن خواهد شد. علاوه بر آن به سرکوب گرسنگی کاذب کمک خواهد کرد. همچنین در صورت مصرف کمی از آن قبل از غذا از افزایش قند خون جلوگیری میکند.
قلب خود را تقویت کنید
یکی از دلایل ضعف قلب اکسیداسیون ذرات کلسترول LDL است. خرما با بهرهگیری از خواص آنتیاکسیدان کلروژنیک مانع از اکسیداسیون این ماده خواهد شد. این عامل بهتنهایی موجب افزایش قدرت قلب میشود.
زایمان راحت با سرکه خرما
مصرف روتین سرکه خرما زایمان راحت را برای خانمها به همراه خواهد داشت. علاوه بر آن سرکه خرما دارای هورمونهایی است که به تقویت عضلات رحم کمک کرده و از خونریزی بیشازاندازه بعد از زایمان جلوگیری میکند. از خواص دیگر سرکه خرما برای مادران، افزایش شیردهی است. علاوه بر این ضعف بعد از زایمان را به طرز چشمگیری کاهش خواهد داد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با سرکه خرما
در صورتی که مواد دفعی و زائد بدن بهصورت مداوم از آن خارج شوند، سیستم ایمنی بدن تقویت خواهد شد. یکی از خواص سرکه خرما تقویت عضلات معده و روده است که به کاهش چشمگیر یبوست منجر خواهد شد. در صورت رفع یبوست مواد دفعی به راحتی از بدن خارجشده و سیستم ایمنی بدن تقویت خواهد شد. علاوه بر این سرکه خرما حاوی آهن است و بدن را از کم خونی و عوارض این بیماری ایمن میکند.
کمک به کاهش سرفه
سرکه خرما با خواصی که دارد میتواند به کاهش سرفههای کهنه کمک شایانی بکند. علاوه بر آن به دفع خلط و عفونت گلو نیز کمک خواهد کرد و مانع بروز مجدد آنها خواهد شد.
با خستگی خداحافظی کنید
سرکه خرما محافظ قوی بدن در مقابل تجمع اسیدلاکتیک و پیروسمیک اسید در بدن است که به راحتی با مصرف آن خود را از گرفتگی عضلات بعد از ورزش رها خواهید کرد. علاوه بر آن این سرکه دارای املاح معدنی کلسیم و پتاسیم است که خستگی ناشی از فعالیت روزانه را به طرز چشمگیری کاهش خواهد داد.
ضدسرطان قوی
خرما طی فرآیند سرکه گیری خواص آنتیاکسیدانی خود را حفظ خواهد کرد. این میوه آنتیاکسیدانهای مهمی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دارد. یکی دیگر از خواص سرکه خرما علاوه بر کاهش ریسک ابتلا به سرطان، کنترل و کاهش عوارض این بیماری است. چرا که این آنتیاکسیدانها سلولها را از رادیکالهای آزاد حفظ کرده و آنها را تقویت میکنند.
درمان اختلالات قاعدگی
یکی از خواص خرما تاثیر آن در لخته شدن خون دارد. به همین علت خونریزی قاعدگی را کنترل میکند و از خونریزی بیرویه جلوگیری خواهد کرد. این سرکه از خواص منحصربهفردی برای کاهش گرفتگی عضلات رحم برخوردار است. علاوه بر آن با خواص پتاسیم و کلسیم انقباضات دردناک رحمی را کاهش خواهد داد.
کاهش کلسترول بد خون
طی تحقیقاتی که در دانشگاه جیانگ سو روی افرادی که کلسترول خون بالایی دارند انجام شده است نتایجی جالبی برای خواص سرکه خرما بر کاهش کلسترول بد خون به دست آمده است. این افراد با مصرف سرکه خرما به کاهش مشهودی در میزان تری گلیسیرید خود دست یافتند.
کاهش التهاب با مصرف سرکه خرما
تجمع اکسید نیتریک به ایجاد التهاب در بدن منجر میشود. سرکه خرما سطح تجمع این ماده را کاهش میدهد. سرکه خرما این خاصیت را از میوه آن ارث برده است.
بیماران دیابتی سرکه خرما مصرف کنند
افراد مبتلابه دیابت نوع 2 با مصرف خرما تفاوت چشمگیری در سطح قند خون ناشتا خود مشاهده خواهند کرد. همچنین سطح آنزیمهای کبدی این افراد با مصرف این سرکه کاهش خواهد یافت.
سردرد را درمان کنید
در برخی موارد سردرد ایجادشده ناشی از کمبود پتاسیم بدن است. سرکه خرما غنی از کلسیم بوده و سردر ناشی از این کمبود را کاهش میدهد.
درمان سوختگی
از نگرانیهایی که بعد از سوختگی ایجاد میشود احتمال ریسک عفونت است. سرکه خرما قابض و ضدعفونیکننده خواهد بود و برای شست و شوی زخم ناشی از سوختگی بسیار مناسب است.
ترکیبات سرکه خرما
سرکه خرما از فرآیند تخمیر به وجود میآید پس مشابه تمام سرکهها حاوی مقادیر بالای اسید استیک است. علاوه بر آن سرکه مقادیر زیادی فلانوئید و پروسیانیدینها با سطح بالایی از فعالیت آنتیاکسیدانی دارد. همچنین سرکه خرما حاوی اسید فنلیکها است که شامل کافئین، فرولیک، گالیک و اسید سیناپیک خواهد بود. از دیگر اسیدهای موجود در سرکه خرما میتوان به اسید پروتوکاتوئیک، اسید وانیلیک، اسید سرینگیک، اسید پروتوکاتکوئیک، اسید کوماریک و اسید هیدروکسی بنزوئیک اشاره کرد.
کلام آخر
سرکه به دست آمده از فرآیند تخمیر میوه درخت نخل خواص بینظیری دارد. در مقاله بالا به خواص سرکه خرما اشاره کردیم. لازم به ذکر است که با توجه به خاصیت اسیدی که سرکه خرما دارد، در صورت نیاز به مصرف حتماً با پزشک معالج خود یا پزشک طب سنتی خود مشورت کنید؛ چراکه مصرف زیاد مواد اسیدی میتواند خطرساز باشد.